Віртуальний музей Києво-Могилянської академії

Віртуальний музей

Укр / Eng

Смарагд Крижановський

Смарагд (Крижановський Олександр Петрович) (1796–1863), архієпископ РПЦ, професор, інспектор і ректор Київської духовної академії – церковний діяч, педагог, місіонер, проповідник. Народився у селі Велика Березянка Таращанського повіту Київської губернії у сім’ї священика.

Навчався у Києво-Могилянській академії (1803–1815) та Санкт-Петербурзькій духовній академії (1815–1819), де здобув ступінь магістра богослов’я і словесних наук.

У 1819 році обійняв посаду бакалавра богословських наук Санкт-Петербурзької духовної академії та прийняв чернечий постриг. У 1821 році переведений на посади інспектора і бакалавра богословських наук Київської духовної академії, де входив до складу комітету з будівництва академічних приміщень (1821–1825), академічної Конференції та цензурного комітету. У 1824 році  затверджений у званні екстраординарного професора богословських наук та піднесений до сану архімандрита. Залишаючись на службі в КДА, з 1825 року тимчасово виконував обов’язки ректора і професора богословських наук Київської духовної семінарії. Одночасно з 1826 року – настоятель Києво-Видубицького Свято-Михайлівського монастиря. У 1828 році призначений ректором і професором богословських наук Віфанської духовної семінарії (у Троїце-Сергієвої лаври; м. Сергієв Посад, нині – Московська обл.).

У серпні 1828 року переведений на посаду ректора академії та призначений настоятелем Києво-Братського Богоявленського монастиря. З 1830 року обіймав посаду ректора Санкт-Петербурзької духовної академії. У 1831 році призначений єпископом Ревельським, вікарієм Санкт-Петербурзької митрополії. З 1833 року – єпископ Полоцький і Віленський. У подальші роки – архієпископ Могильовський і Мстиславський, Харківський та Охтирський, Астраханський і Єнотаївський, Орловський і Севський, Рязанський і Зарайський.

Помер у Рязані; похований у архієрейській усипальниці Архангельського собору Рязанського Кремля (нині – у складі Церковно-археологічного музею Рязанської єпархії.

Джерело: Київська духовна академія (1819—1924) в іменах: енциклопедія: в 2 т. / упоряд. і наук. ред. М. Л. Ткачук; відп. ред. В. С. Брюховецький. — Т. 1. А–К. — К.: Видавничий дім «КМ-Академія», 2015.