Віртуальний музей Києво-Могилянської академії

Віртуальний музей

Укр / Eng

Дмитро Поспєхов

Поспєхов Дмитро Васильович (1821–1899), випускник і викладач Київської духовної академії – психолог, філософ, богослов, перекладач. Народився у селі Шокшово Суздальського повіту Владимирської губернії у сім’ї священика.

Навчався в Суздальському духовному училищі, Владимирській духовній семінарії (1835–1841) та Київській духовній академії (1841–1845), де здобув ступінь магістра богослов’я і словесних наук. Написав один із найкращих на курсі випускних творів «Критическое обозрение устава Св. Владимира о церковных судах». Своїми видатними здібностями та знаннями, виявленими під час студентських екзаменів, справив неабияке враження на митрополита Київського та Галицького Філарета (Амфітеатрова), який ініціював зарахування Поспєхова до викладацького штату академії. Тут він прослужив понад 50 років, обіймаючи посади бакалавра, екстраординарного, ординарного і заслуженого ординарного професора філософії. Після виходу у відставку у 1895 році до останніх днів життя перебував у академії у статусі позаштатного професора, читаючи без винагороди одну лекцію на тиждень. У перше десятиліття педагогічної діяльності отримав досвід викладання історії філософії, психології, логіки, метафізики; з 1869 року зосередився виключно на викладанні психології.

Помер у Києві; похований на Щекавицькому кладовищі (зруйноване у 1950-х роках).

Джерело: Київська духовна академія (1819—1924) в іменах: енциклопедія: в 2 т. / упоряд. і наук. ред. М. Л. Ткачук; відп. ред. В. С. Брюховецький. — Т. 1. А–К. — К.: Видавничий дім «КМ-Академія», 2015.