Віртуальний музей Києво-Могилянської академії

Віртуальний музей

Укр / Eng

Михайло Брик

Михайло Брик (1.01.1941, с. Юстинівка Підгаєцького р-ну Тернопільської обл. – 5.03.2006, Київ) – хімік, організатор науки, доктор хімічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, віце-президент Національного університету «Києво-Могилянська академія».

Після закінчення Кременецького державного педагогічного інституту навчався в аспірантурі Інституту хімії високомолекулярних сполук АН УРСР. У 1967 році захистив кандидатську дисертацію, у 1980 році – докторську дисертацію. Працював науковим співробітником та на адміністративних посадах в Інституті колоїдної хімії та хімії води імені А. В. Думанського НАН України, а також викладав у Київському політехнічному інституті.

З 1998 року – завідувач та професор кафедри хімії НаУКМА, де читав авторські курси з мембранології та курс загальної хімії. У 1998 році створив і очолив Центр екологічних досліджень НАУКМА. У 2000-2006 роках – перший віце-президент та віце-президент з наукової роботи НаУКМА.

Автор понад 300 наукових праць, зокрема 12 монографій, 35 наукових оглядів, 25 патентів і авторських свідоцтв на винаходи та двотомної «Енциклопедії мембран». У Науковій бібліотеці НаУКМА зберігається його особовий архів.

Джерело:
Михайло Теодорович Брик: Біобібліографічний покажчик. — К.: Вид. дім «КМ Академія», 2000. — 54 с.