Віртуальний музей Києво-Могилянської академії

Віртуальний музей

Укр / Eng

Варлаам Ліницький

Ліницький (Леницький), чернече ім’я Варлаам (кінець XVII ст., Чернігівщина — 8.01.1741, Київ) — просвітник, письменник, архієпископ Псковський, Ізборський і Нарвський, засновник низки шкіл у Росії. Закінчив повний курс Києво-Могилянської академії близько 1697—1701 років. Прийняв чернечий постриг і деякий час був ієромонахом Києво-Печерської лаври. Згодом призначений капеланом при дворі фельдмаршала графа Г. П. Шереметева. З 1711 року як знавець турецької і татарської мов супроводжував послів Росії до Туреччини. У 1712-1714 роках перебував у Єрусалимі. Свої враження залишив у подорожніх записках під назвою «Перегринація» («Путник»), складених у Константинополі у 1714 році.

Після повернення до Києва призначено ігуменом Київського Михайлівського Золотоверхого монастиря. У 1716 році відправлено у воєнний похід під Ригу. У 1719 році його хіротоновано у сан єпископа. З 1719 року очолював кілька російських єпархій, звертаючи першочергову увагу на заведення шкіл і піднесення освіт, рівня населення, зокрема духовенства. Заснував школу в Суздалі, Коломні, реорганузівав школу в Астрахані. За новаторства в єпархіальному управлінні зазнавав утисків з боку Синоду. У 1731 році призначено єпископом Псковським, Ізборським і Нарвським (з 1732 року — архієпископ).  У Пскові відкрив семінарію аж до класу філософії, куди запрошував викладачів з Києво-Могилянської академії.

На неодноразові клопотання про переведення його на одну з єпископських кафедр в Україну Синод під загрозою відлучення від церкви заборонив йому подавати такі прохання У 1738 році його звільнили на спочинок до Києво-Печерської лаври, котрій залишив 170 книг грецькою, латинською та слов’янськими мовами. Поховано на кладовищі Дальніх печер Києво-Печерської лаври.

Твори: Слово на день мученицы Екатерины. СПб., 1725; Перегринація, или Путник, в нем же описует-ся путь до святаго града Єрусалима и всея святая места Палестинская, от Ієромонаха Варлаама, бывшего тамо в 1712 г. ЧОИДР, 1873, кн. 3.

Джерело: Києво-Могилянська академія в іменах, XVII-XVIII ст.: енциклопедичне видання. – Київ: КМ Академія, 2001.