Віртуальний музей Києво-Могилянської академії

Віртуальний музей

Укр / Eng

Йов Борецький

Борецький Іван Матвійович гербу Голобок, чернече ім’я Йов (р. н. невід., с. Бірча, на Перемишльщині; нині Перемишлянського повіту Підкарпатського воєводства, Польща – 02.03.1631, м. Київ) – український політичний, освітній та церковний діяч, митрополит Київський, Галицький і всієї Руси, педагог, ректор Львівської братської школи, один із засновників Київського братства, професор та перший ректор Київської братської школи, письменник, святий. Духовний та політичний наставник Петра Могили.

Походив з руської шляхетської родини. Навчався у Львівський братській школі, Острозькій школі та у Краківському університеті. З 1604 року – викладач латинської й грецької мов та ректор Львівської братської школи.

У 1610 році переїздить до Києва, де стає одним з членів вченого гуртка в Києво-Печерській лаврі. У 1610-1615 роках – священик Київської Воскресенської церкви на Подолі, де заснував парафіяльну школу. У 1615 році бере активну участь у створенні Київського братства та Київської братської школи, в якій стає її першим ректором, забезпечуючи своїм коштом навчання та утримуючи бідних дітей і сиріт.

Крім того, був одним з перший професорів школи, викладаючи грецьку й латинську мови та філософію. Йов Борецький, який надавав великого значення освіті, своєю діяльністю визначив рівень Київської братської школи як навчального закладу підвищеного типу й заклав основи її дальшого розвитку.

У 1618 році, прийнявши чернечий постриг, став ігуменом Київського Михайлівського Золотоверхого монастиря. У 1620 році за підтримки гетьмана Петра Сагайдачного відновив за благословенням патріарха Єрусалимського Теофана III українську православну ієрархію, яка після Берестейської унії стала унійною. По відновленню православної церкви став її першим митрополитом Київським, Галицьким і всієї Руси.

При цьому продовжував далі опікуватися Київським братством та Київською братською школою, у 1629 році домігся визнання та затвердження Київського братства королівською грамотою й навіть викладав у школі богослов’я. Похований за його заповітом у тодішній митрополичій резиденції – Михайлівському Золотоверхому монастирі.

У 2008 році Помісний Собор Української православної церкви Київського патріархату у зв’язку з 1020-літтям Хрещення Київської Руси-України благословив приєднати святителя Йова, Митрополита Київського і всієї Руси до лику святих для загального церковного шанування, занести його ім’я до православного церковного календаря і пам’ять святителя Йова святкувати 15 (2) березня, в день його смерті.

Прижиттєвого портрету Йова Борецького не виявлено.

22 лютого 2018 року Київська міська рада перейменувала провулок Панфіловців на провулок Йова Борецького.

Джерело: Києво-Могилянська академія в іменах, XVII-XVIII ст. : енциклопедичне видання. – Київ : КМ Академія, 2001.