Віртуальний музей Києво-Могилянської академії

Віртуальний музей

Укр / Eng

Платон Рождественський

Платон (Рождественський Порфирій Федорович) (1866–1934), митрополит Російської православної церкви, першоієрарх Північноамериканської митрополії, випускник, викладач і ректор Київської духовної академії – церковний діяч і педагог. Народився у селі Козинка Грайворонського повіту Курської губернії (нині – Бєлгородська обл. РФ) у сім’ї священика.

Після закінчення Курської духовної семінарії (1880–1886) одружився і прийняв священство. У 1891–1895 роках навчався у академії, де прийняв чернецтво. Закінчив академічний курс у сані ієромонаха й зі ступенем кандидата богослов’я, отримавши право на здобуття ступеня магістра на підставі публічного захисту друкованої дисертації без додаткових іспитів.  Протягом 1895–1896 навчального року перебував у академії у статусі професорського стипендіата кафедри морального богослов’я. У 1898 році опублікував монографію «Древний Восток при свете Божественного откровения», яку захистив на публічному засіданні ради КДА, здобувши ступінь магістра богослов’я. Указом Св. Синоду затверджений не лише у ступені, а й на посаді інспектора та у званні екстраординарного професора КДА із піднесенням до сану архімандрита. З 1902 року – ректоракадемії і настоятель Києво-Братського Богоявленського монастиря. Одночасно призначений єпископом Чигиринським, 2-м вікарієм Київської єпархії (хіротонію звершено у Богоявленському соборі Києво-Братського монастиря).

У 1907 році призначений на Алеутську та Північноамериканську кафедру та піднесений до сану архієпископа. З 1914 року – архієпископ Кишинівський і Хотинський, з 1915 року – Карталінський і Кахетинський, екзарх Грузії. У 1917 році піднесений до сану митрополита зі збереженням повноважень екзарха Кавказького і титулуванням «Тифліський та Бакінський».

У 1920 році емігрував. Певний час був настоятелем храму при російському посольстві у Греції.  У 1922 році  затверджений у статусі митрополита всієї Америки та Канади.

Помер у Нью-Йорку; похований на кладовищі Свято-Тихонівського монастиря у м. Саут-Кейнан (англ. South Canaan, штат Пенсильванія, США).

Джерело: Київська духовна академія (1819—1924) в іменах: енциклопедія: в 2 т. / упоряд. і наук. ред. М. Л. Ткачук; відп. ред. В. С. Брюховецький. — Т. 1. А–К. — К.: Видавничий дім «КМ-Академія», 2015.