Віртуальний музей Києво-Могилянської академії

Віртуальний музей

Укр / Eng

Маркеллін Олесницький

Олесницький Маркеллін Олексійович (1848–1905), випускник і викладач Київської духовної академії – богослов, філософ, психолог, педагог, проповідник. Народився у містечку Теофіполь Старокостянтинівського повіту Волинської губернії у сім’ї протоієрея, настоятеля місцевого Покровського храму.

Після закінчення Кременецького духовного училища (1858–1863) та Волинської духовної семінарії (1863–1869, м. Кременець – нині райцентр у Тернопільській обл.) навчався на богословському відділенні КДА (1869–1873). Наприкінці 3-го курсу подав на розгляд ради КДА твір «О книге Иова (критическое исследование)», визнаний задовільним для присудження кандидатського ступеня. Наприкінці 4-го курсу відмінно склав магістерські іспити зі Св. Письма та єврейської мови і підготував рукопис магістерської дисертації «Опыт критико-экзегетического введения в книгу Когелет (Экклезиаст)».

Закінчив Київську духовну академію зі ступенем кандидата богослов’я і обраний в. о. доцента кафедри морального богослов’я і педагогіки.  Після успішного захисту у 1874 році на публічному засіданні ради КДА, надрукованої дисертації здобув ступінь магістра богослов’я і призначений доцентом кафедри морального богослов’я і педагогіки. З 1883 року – екстраординарний професор. З 1881 року і до кінця життя був видавцем, автором і редактором журналу «Проповеднический листок», де надрукував близько 200 проповідей. Протягом багаторічної педагогічної і наукової діяльності мав численні відзнаки.

Помер у Києві; похований на Байковому кладовищі (поховання знищене за радянськи часів).

Джерело: Київська духовна академія (1819—1924) в іменах: енциклопедія: в 2 т. / упоряд. і наук. ред. М. Л. Ткачук; відп. ред. В. С. Брюховецький. — Т. 1. А–К. — К.: Видавничий дім «КМ-Академія», 2015.