Віртуальний музей Києво-Могилянської академії

Віртуальний музей

Укр / Eng

Іван Григорович-Барський

Григорович-Барський Іван Григорович (1713, Київ – 10.09.1791, Київ) – відомий український архітектор, найяскравіший представник стилю українського бароко, вихованець Києво-Могилянської академії, молодший брат Василя Григоровича-Барського – відомого українського мандрівника і письменника.

Народився в сім’ї київських міщан Григоровичів, рід яких походив з міста Бар на Поділлі (звідси друга частина прізвища обох братів). Батько Григоровича-Барського до 1710 р. жив у Києві на Печерську і, за словами Івана, «мав промисел купецтва», а затим переселився на Поділ.

Після навчання в Києво-Могилянській академії в середині 1720-х – на початку 1730-х років Іван Григорович-Барський служив в Київському магістраті на різних урядах, у тому числі відповідав за садибні межі. За його проектами побудовано низку сакральних, громадських, господарських, приватних споруд у Києві, а також на Київщині та Чернігівщині. Крім того, виконував добудови та реконструкції монастирських і церковних комплексів у Києві.

У 1748-1749 роках розробив та побудував міський водогін, частиною якого був фонтан з павільйоном-ротондою, відомий після перебудови на початку XIX ст. під назвою «Самсон».

До наших днів збереглися у Києві Покровська церква і Церква Миколи Набережного, у м. Козелець (нині – смт.) Собор Різдва Богородиці та будинок полкової канцелярії, а також Спасопреображенський собор Красногірського монастиря у Золотоноші. Похований біля церкви Богородиці Пирогощі на Подолі.
У 2011 році Національний банк України випустив пам’ятну срібну монету «Родина Григоровичів-Барських» в серії «Славетні роди України».

Окрім навчання в Києво-Могилянській академії з цим закладом Івана Григоровича-Барського пов’язує також зведення за його проектом у 1778 р. цегляної бурси біля Дніпра — гуртожитку для убогих студентів.
Це було останнє архітектурне творіння майстра, яке дійшло до наших днів, хоча й в перебудованому вигляді. Одноповерхова споруда постала на попередньому фундаменті дерев’яної бурси, що згоріла; вона мала товсті стіни, майже квадратні невеликі вікна, покритий залізом дах, бічні крила, зводи.

Джерело: Києво-Могилянська академія в іменах, XVII-XVIII ст. – Київ : КМ Академія, 2001.