Віртуальний музей Києво-Могилянської академії

Віртуальний музей

Укр / Eng

Йосиф Кононович-Горбацький

Кононович-Горбацький (Горбацький) Осип Кононович, чернече ім’я Йосиф (?— 1653, місто Могильов, тепер Республіка Білорусь) — вчений, філософ, ректор Києво-Могилянського колегіуму, єпископ Мстиславський, Оршанський і Могильовський. Народився в міщанській сім’ї. Вчився за кордоном. У 1635 році його було запрошено зі Львова на викладацьку роботу до Києво-Могилянського колегіуму, де він займав у 1635-1636 навчальному році посаду професора риторики, у 1639-1642 — професора філософії, 1642—46 — ректора. У 1646-1650 роках — ігумен Київського Михайлівського Золотоверхого монастиря. У 1650 році затверджено королівським привілеєм на єпископа Мстиславського, Оршанського і Могильовського. Похований у Могильовському Спасо-Преображенському соборі.

Осип Кононович-Горбацький був високоосвіченою людиною, чудово знав мови, античних авторів, орієнтувався у сучасних йому напрямах філософської й богословської думки. Сподвижник Петра  Могили, своєю освіченістю заслужив його особливу увагу, працюючи разом над «Требником» (К., 1646). Брав участь у створенні «Православного сповідання віри», затвердженого у 1643 році чотирма патріархами Сходу — Константинопольським, Александрійським, Антіохійським та Єрусалимським.      Автор найстарішого в Україні курсу риторики «Orator Mohileanus Marci Tullii Cicero-nis apparatissimis partitionibus excultus» («Оратор могилянський, прикрашений найдосконалішими ораторськими розділами Марка Тулія Ціцерона»), читаного в Києво-Могилянському колегіумі  Зберігся також «Subsidium Logicae» («Підручник з логіки»), який входив до трирічного курсу філософії в колегіумі.

З іменем Кононовича-Горбацького пов’язується утвердження в Україні раціоналістичної філософії, перехід від властивого східним слов’янам «життя в істині» (тобто по вірі), від постановки питання «як мудро жить?» до теоретичного осмислення світоглядних проблем.

Джерело: Києво-Могилянська академія в іменах, XVII-XVIII ст. : енциклопедичне видання. – Київ : КМ Академія, 2001.