Віртуальний музей Києво-Могилянської академії

Віртуальний музей

Укр / Eng

Антін Головатий

Головатий Антін (Антон) (1744 – 1797) — кошовий отаман Чорноморського козацького війська, поет. У 1760-х роках навчався у Києво-Могилянській академії. Після її закінчення обирався на різні старшинські посади у Новій Січі, зокрема, був писарем полкової канцелярії. Після ліквідації Січі царською владою у 1775 році сформував разом із запорозькою старшиною т. зв. Військо вірних козаків, перейменоване у 1788 році у Чорноморське козацьке військо. Брав активну участь у російсько-турецькій війні 1787-1791 років. Козацька флотилія під командуванням Антіна Головатого захопила важливий стратегічний центр турків на Чорному морі — острів Березань. У 1792 році домігся від царського уряду переведення Чорноморського козацького війська на Кубань, ставши у 1796 році його кошовим отаманом. Власне, українські козаки під проводом Головатого і заснували козацьку організацію на Кубані, що збереглася до цього часу і є одним з найбільших козацьких формувань на території сучасної Російської Федерації. За військові заслуги нагороджений орденами св. Георгія IV ст. та св. Володимира III ст., а також іменною шаблею «За хоробрість».

Антін Головатий – автор двох віршів-пісень («Ой, Боже наш, Боже, Боже милостивий», «Ей, годі нам журитися, пора перестати»), в яких, наслідуючи традиції народних пісень, передав настрої колишніх запорожців після зруйнування Нової Січі. Ці вірші поширювалися у списках і друкувалися багато разів у пісенниках кінці XVIII — початку XIX ст.

Головатого неодноразово згадували у своїх творах Т. Шевченко («Сліпий», «До Основ’яненка», «Близнецы»), а також Г. Квітка-Основ’яненко. Існує ескіз, виконаний Шевченком, «А. Головатий біля Неви».

Твори: [Вірші]. В кн.: Українська література XVIII ст. К., 1983. Літ.: Комар М. Оповідання про Антона Головатого. СПб., 1901; ВознякМ. Історія української літератури, т. З, ч. 2. Львів, 1924; Квітка-Основ’яненко Г. Головатий… В кн.: Квітка-Основ’яненко Г. Ф. Твори, т. 7. К., 1970.

Джерело: Києво-Могилянська академія в іменах, XVII-XVIII ст. : енциклопедичне видання. – Київ : КМ Академія, 2001.