Віртуальний музей Києво-Могилянської академії

Віртуальний музей

Укр / Eng

Олексій Гарань

Гарань Олексій (нар. 17.06.1959, Київ) – історик-міжнародник, політолог, політконсультант, науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва», доктор історичних наук, професор кафедри політології Національного університету «Києво-Могилянська академія», декан-організатор Виконавчої дирекції з відродження Києво-Могилянської академії.

Навчався у Київському державному університеті ім. Т. Шевченка за спеціальністю «Міжнародні відносини» та в аспірантурі цього ж університету. У 1985-1991 роках працював науковим співробітником відділу зарубіжної історіографії в Інституті історії Національної академії наук України.

Один з п’яти перших співробітників відродженої Києво-Могилянської академії. У 1991-1992 роках – декан-організатор факультету суспільних наук Університету «Києво-Могилянська академія», у 1993-1994 – перший завідувач кафедри політології Національного університету «Києво-Могилянська академія, з 1998 року – професор кафедри політології. У 2002 році заснував та очолив Школу політичної аналітики в НаУКМА.

Автор низки книг з проблем політології, взаємостосунків України з різними державами, політичної системи України, зокрема, «Убити дракона: З історії Руху та нових партій України» (1993), «Ukraine in Europe: Questions and Answers»(2009) та інші.