Віртуальний музей Києво-Могилянської академії

Віртуальний музей

Укр / Eng

Сергій Іванюк

Сергій Іванюк (псевдонім: Сергій Оксеник; 8.01.1952, Миколаїв – 26.04.2018, Київ;) – письменник, літературознавець, критик і перекладач, головний редактор журналу для підлітків «Однокласник» у 2005-2018 роках, один з членів виконавчої дирекції зі створення Університету «Києво-Могилянська академія», кандидат філологічних наук, доцент кафедри літературознавства Національного університету «Києво-Могилянська академія».

Навчався на факультету журналістики у Київському державному університеті ім. Т. Шевченка, в аспірантурі Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка Академії наук УРСР. Після захисту дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата філологічних наук працював науковим співробітником Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка Академії наук УРСР.

Один з п’яти перших співробітників відродженої Києво-Могилянської академії, в якій працював понад 27 років, від 17 листопада 1991 року. У 1992-1994 роках виконував обов’язки декана-організатора і першого декана факультету гуманітарних наук, у 1994-2000 роках – ректора Національного університету «Києво-Могилянська академія». У 2000-2003 роках – докторант кафедри літературознавства, у 2003-2018 роках – доцент кафедри літературознавства, де викладав курси «Історія драми», «Літературно-критичний практикум», а також створений ним авторський курс «Основи літературної творчості». Окрім Могилянки, Сергій Іванюк читав  лекції для освітніх платформ — «Культурного проекту», «Літосвіти».

Автор понад 100 публікацій українською, російською, німецькою, англійською, шведською, грузинською, чуваською та іншими мовами, у  тому числі перекладів з англійської та російської мов. Автор художніх творів для дітей, зокрема фантастичної трилогії «Лісом. Небом. Водою», трилера «Вбивство п’яної піонерки».

У Науковій бібліотеці НаУКМА зберігається особиста бібліотечна колекція С. Іванюка, книги до якої він почав передавати ще у 1992 році.