Віртуальний музей Києво-Могилянської академії

Віртуальний музей

Укр / Eng

Вадим Зубко

Зубко Вадим Микитович (5.08.1938, с. Приморське Васильківського району Запорізької області – Київ, 4.02.2009) – педагог, освітянин, один з перших відроджувачів Києво-Могилянської академії, доцент.

Навчався у Верхньохортицькому педагогічному училищі, у 1961 році закінчив Запорізький державний педагогічний інститут, у 1971 році – аспірантуру Академії суспільних наук у Москві. Понад 10 років працював викладачем, проректором і ректором у Кустанайському педагогічному інституті.

У Києво-Могилянській академії Вадим Зубко працював з січня 1992 року першим заступником  директора-організатора Виконавчої дирекції з навчально-наукової роботи, з липня 1993 року – проректором з навчальної роботи, у 1994-2002 роках  – віце-президентом з навчальної роботи, у 2002-2006 роках –  віце-президентом з управлінських і кадрових питань. Крім того, він поєднував адміністративну роботу з викладацькою, працюючи з 1993 року доцентом на кафедрі історії. Вадим Зубко разом з викладачами і деканами розробив нові програми підготовки фахівців, навчальні плани, методичну літературу, а також  ліцензував і акредитував спеціальності, зокрема такі нові для української системи освіти, як політологія, екологія, культурологія, соціальна робота. За вагомий внесок у розбудову Києво-Могилянської академії у 2003 році був нагороджений найвищою нагородою НаУКМА – почесною відзнакою «Медаль святого Петра Могили». У 2005 році Указом президента України за вагомий особистий внесок у розвиток вітчизняної освіти, високі професійні здобутки, багаторічну сумлінну працю нагороджений державним орденом «За заслуги» ІІІ ступеня.

Автор методичних рекомендацій «Рейтингова система оцінювання знань студентів: Києво-Могилянський варіант» (Київ: Видавничий дім “КМ Академія”, 2005. – 20 с.).