Віртуальний музей Києво-Могилянської академії

Віртуальний музей

Укр / Eng

Петро Могила

Могила Петро (10.01.1597, м. Сучава, Молдавія – 11.01.1647, м. Київ) – політичний, церковний і освітній діяч, письменник, архімандрит Києво-Печерської лаври, екзарх Константинопольського патріарха, митрополит Київський, Галицький і всієї Русі, опікун і меценат Києво-Могилянського колегіуму та Київського Братського Богоявленського монастиря. Походив зі старовинного молдавського боярського православного роду. Навчався у Львівській братській школі, в Замойській академії (м. Замостя, Польща) та навчальних закладах Голландії, Парижу. Повернувшись до Речі Посполитої, служив у польському війську, брав участь у битвах під Цецорою (1620 р.) та Хотином (1621 р.). Під впливом митрополита Йова Борецького обрав церковну кар’єру, прийнявши у 1625 році чернечий постриг у Києво-Печерській лаврі. У 1627 році висвячений на архімандрита Києво-Печерської лаври за підтримки Йова Борецького та впливових православних шляхетських родин. У 1631 році за духовним заповітом Йова Борецького Могила став членом Київського братства, його опікуном і фундатором, а також Київського братського Богоявленського монастиря і Київської братської школи. У 1632 році на основі об’єднання школи Києво-Печерської лаври та Київської братської школи створив колегіум за зразком єзуїтських навчальних закладів. Колегіуму, його учням і викладачам та монастиреві постійно надавав фінансову допомогу, скеровував учнів на навчання за кордон за свій кошт. Для потреб монастиря та колегіуму подарував власне село Позняки (нині житловий масив м. Києва). У 1633 році обраний митрополитом Київським, Галицьким і всієї Русі. Відбудовував храми, монастирі, створював навчальні заклади, впорядковував богослужбову практику, видавав богослужбову літературу. Він є автором та укладачем 19 творів церковно-теологічного, полемічного, просвітницького, філософського та моралізаторського характеру. Похований в Успенському соборі Києво-Печерської лаври.

У 1996 році у 400-річницю від дня народження Петро Могила був канонізований усіма 15 автокефальними православними церквами і прилучений до лику святих. У 1996 році Національний банк України випустив срібну ювілейну монету в серії «Видатні особистості України», присвячену 400-річчю від дня народження Петра Могили.

Відповідно до духовного заповіту Петра Могили Києво-Братський колегіум був першим спадкоємцем всього його майна, в тому числі всього нерухомого майна, 81 тисячі злотих, коштовностей, митрополичого одягу та бібліотеки. Книгозбірня Петра Могили у свій час була одна з найбільших бібліотек на українських землях і включала твори римських філософів та письменників, західноєвропейських вчених і богословів, давньоруські літописи, документальні збірники, польські хроніки тощо. Приватна бібліотека Петра Могили започаткувала бібліотеку Києво-Могилянської академії і заклала традицію дарування книг для потреб навчального закладу. Перша бібліотека Київського братського колегіуму розташовувалася на другому поверсі побудованої Петром Могилою трапезної.

Ще за життя Петра Могили Київський Братський колегіум називали Києво-Могилянський колегіум. Правонаступниця колегіуму – Києво-Могилянська академія у своїй назві залишила ім’я свого фундатора. Відроджена академія у 1992 році під назвою «Національний університет «Києво-Могилянська академія» також носить ім’я Петра Могили. Вищою нагородою НаУКМА за значний внесок в розбудову національної освіти, науки і духовності є медаль Петра Могили.

Джерело: Києво-Могилянська академія в іменах, XVII-XVIII ст. : енциклопедичне видання. – Київ : КМ Академія, 2001.